Translate

joi, 28 februarie 2013

Jucători celebri 1

Jucătorii celebri luna februarie 2013 Euwe

Machgielis ( Max ) Euwe a fost un jucator de sah olandez, al cincilea campion mondial de sah din 1935 pana in 1937.
Dr. Max Euwe s-a nascut in Watergraafsmeer, in apropiere de Amsterdam. Euwe a invatat se joace sah de la varsta de 6 ani si cu toate acestea a inceput sa participe activ in turneele oficiale de sah la varsta aproximativa de 20 de ani. A studiat matematica la universitatea din Amsterdam si a fost profesor de matematica, mai intai in Rotterdam si apoi intr-un liceu de fete in Amsterdam. El a aplicat cunostintele sale matematice in problemele infinite din partidele de sah folosind secventa Thue-Morse.

El a fost campion de sah al Tarilor de Jos din 1921 pana in 1935.
In 1921, meciul cu GM Maroczy il termina la egalitate si cinci ani mai tarziu pierde la diferenta de un punct meciul de antrenament cu Alehin, care devine campion mondial in 1927 invingandu-l in Argentina pe geniul cubanezCapablanca.
In 1928 pierde meciul cu marele maestru german Bogolijuwob si in 1931 sufera o infrangere in fata lui Capablanca.
In 1932 face meci egal cu cehoslovacul Salo Flohr.

A castigat campionatul mondial de sah de amatori in 1928 de la Haga.
Castiga convingator in turneul puternic de la Hastings, in Anglia, de doua ori, in 1930/1931 inaintea lui Capablanca, si in 1934/1935 din nou inaintea lui Capablanca si un viitor campion mondial, Mihail Botvinnik.
In 1935 Euwe a trait unul din cele mai importante momente din cariera sa in sah, cand Alehin i-a dat ocazia de a juca meciul pentru titlul de campion mondial.
La 15 decembrie 1935, dupa un meci cu 30 de partide jucate in 13 orase timp de optzeci de zile il invinge pe campionul mondial Alexandr Alehin.
A pierdut titlul de campion mondial in meciul revansa jucat in 1937 cu Alexandr Alehin.

Dupa moartea lui Alehin , unii au considerat ca Euwe avea un drept moral la titlu, insa el a fost de acord sa participe la turneul din La Haya cu alti patru rivali. Termina turneul pe ultima pozitie. Noul campion a fost Mihail Botvinnik.

Din 1970 – 1980, el a fost presedintele federatiei internationale de sah ( FIDE ) si a jucat un rol important in organizarea intalnirii dintre celebrul Bobby Fischer si Boris Spasski.
El a scris, de asemenea, multe carti despre sah, precum si studii privind deschiderile din sah.
In Amsterdam exista o piata numita Max Euwe, aproape de piata Leidse.

Max Euwe este un campion unic pentru multi, campionii mondiali la sah sunt mereu oameni foarte speciali. Se pare ca sunt oameni inzestrati cu un talent special pentru acest joc si demonstreaza castigand turneele cele mai importante cu multa usurinta.
Pe langa faptul ca era profesor si un scriitor de succes, el si-a mentinut statutul de amator chiar si la apogeul carierei sale de sah, exercitandu-si profesia de matematician chiar si in cele mai bune momente sportive. Pentru asta el este, probabil, campion mondial unic.
A murit in 1981, la varsta de 80 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu